poniedziałek, 6 maja 2013

Dla spragnionych słodkości - pyszny snickers :)

Powitajmy słońce i temperaturę powyżej 20 st C czymś pysznym ! Ja dzisiaj proponuję coś, bez czego moje dzieciństwo nie byłoby tak urocze. To właśnie co tydzień, najczęściej w niedzielę moja mama słyszała ode mnie słowa : 'Mamo, zrób snickersa!'. Nie sposób było odmówić, dlatego to ciasto zawsze gościło na stole zupełnie bez okazji. To niebo w gębie dla wszystkich fanatyków słodyczy, orzechów i miodu, dlatego patrząc na nie, nie sposób nie przygotować i nie zjeść w ciągu jednego dnia !
Z pewnością należy je umieścić w zakładce ciasta wykwintne, a skoro wykwintne to też dosyć pracochłonne. Ale czego się nie robi dla jedzenia ! ! :))

SNICKERS
Składniki :
ciasto :
-60 dag mąki
-3/4 szklanki cukru
-2 jajka
-2 żółtka
-20 dag margaryny 
-3 łyżki mleka
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 opakowanie cukru wanilinowego
polewa orzechowa :
-1/2 kostki margaryny
-4 łyżki cukru
-2 łyżki miodu
-20 dag posiekanych orzechów włoskich
krem I :
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
krem II : 
-1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną  i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać
pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
2. Trzy identyczne prostokątne formy(narzucony jest wymiar 20x30 cm) posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. 
3. Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecią mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić.
4. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. Ostudzić.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową. 

ENJOY I SMACZNEGO ! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz