środa, 6 czerwca 2012

Ciasto toffi - Krówka.

Dzisiaj(po dość długiej nieobecności) powracam. I nie z gołymi rękami ;) Przygotowałam ciasto toffi dla wszystkich miłośników mleka skondensowanego i orzechów włoskich. Zaskoczył mnie fakt, z jaką niebywałą łatwością poszło mi przygotowanie tego ciasta. Efekty bardzo dobrze smakują. Za każdym razem, robiąc to ciasto przypominam sobie czasy dzieciństwa, nazywane było one nie ciastem toffi(niezbyt wiedzieliśmy co to toffi) ale krówką. Nikt nie pytał się dlaczego krówka, ale cotygodniowym przyzwyczajeniem stało sie jej robienie, wspólnie, rodzinnie. Przeszło do tradycji i do dzisiaj, przez pokolenia, gości na moim stole na ważych uroczystościach, czasami po prostu, w niedziele, dla nas, dla rodziny. I dlatego tak bardzo kochamy ciasto toffi <3

CIASTO TOFFI (KRÓWKA)
Składniki :
ciasto :
  • 50 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 1/2 kostki KASI
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem śmietanowy :
  • 1/2 z 1 śmietany (36%)
  • 3 łyżeczki żelatyny
polewa :
  • 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
do dekoracji : 
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.

2. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować KASIĄ i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Ciasto przenieść do form i piec ok. 15 min w piekarniku nagrznym do 200C.

4. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. (można ugotować je wcześniej)

5. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

6. Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.

7. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko(tzw.toffi). Posypać posiekanymi orzechami.

UWAGA! Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia(ale sądzę, że i tak słodkim łasuchom to nie przeszkadza, i zjedzą całe w jeden dzień ;))

2 komentarze: