CIASTO TOFFI (KRÓWKA)
Składniki :
ciasto :
- 50 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- 1/2 kostki KASI
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem śmietanowy :
- 1/2 z 1 śmietany (36%)
- 3 łyżeczki żelatyny
polewa :
- 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
do dekoracji :
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
2. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować KASIĄ i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Ciasto przenieść do form i piec ok. 15 min w piekarniku nagrznym do 200C.
4. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. (można ugotować je wcześniej)
5. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
6. Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
7. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko(tzw.toffi). Posypać posiekanymi orzechami.
UWAGA! Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia(ale sądzę, że i tak słodkim łasuchom to nie przeszkadza, i zjedzą całe w jeden dzień ;))
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich uluionych ciast, wygląda pięknie, jak spod linijki :)
OdpowiedzUsuń