środa, 27 czerwca 2012

Muffinki powracają .. !!! Muffinki piernikowe z aromatem cytrynowym

Dawno nie dawałam Wam przepisu na muffinki. Dlatego dzisiaj postanowiłam je zrobić. Jak zwykle z innego, zupełnie nowego przepisu. Będą to muffinki piernikowe z aromatem cytrynowym. Swoją droga dzisiaj czytałam bardzo interesujący artykuł, mówiący właśnie o tych małych słodkościach. Powoli podbijają polskie stoły i stają się tradycjami na przyjęcia, urodziny, sylwestra .. Autorzy twierdzą nawet, że mają okazję przejść do tradycji wielkanocnych oraz bożonarodzeniowych.

Ciekawie by było, gdyby dzieci naszych prawnuków miały muffinki jako 13 potrawę na stół wigilijny, prawda ?

Drugim artykułem o którym chciałam wam wspomnieć jest artykuł o pasji kobiet do gotowania. Ja swoją drogą długo nie mogłam zrozumieć po co kobiety gotują. Narzekają, narzekają na to że stają się kurami domowymi, zamiast zwyczajnie rzucić to wszystko i iść do pizzerii. Tak myślą faceci, ja też tak na początku myślałam .. Ale moje zdanie zmieniło się tak szybko jak leci piłka kopnięta przez Ronaldo. Gotowanie jest pasją dzięki której można odnaleźć siebie. Dzięki której można pokazać na co nas stać. A przecież wspaniale jest zajmować się tym co nas pasjonuje. Do gotowania może zainspirować nas zwykła chęć zdrowego odżywiania .. A wtedy można stworzyć przepis na sukces !


MUFFINKI PIERNIKOWE Z AROMATEM CYTRYNOWYM

Składniki : 
  • 125 g pierników
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 180 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • skórka starta z cytryny
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól 
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Pierniki włożyć do foliowego woreczka do zamrażania i rozgnieść wałkiem.

2.Masło z cukrem utrzeć na krem. Dodać jajka i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, skórką cytrynową, mielonymi migdałami, okruchami piernika, łyżeczką cynamonu i szczyptą soli.

3. Wszystko razem połączyć, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.

4. Foremki napełnić ciastem. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, wyjąć z foremek i ostudzić.

5. Cukier puder wymieszać z pozostałym cynamonem i utrzeć na gęsty lukier z dwiema łyżkami wody. Posmarować muffinki lukrem i posypać migdałami.

1 komentarz: