TARTA Z BANANAMI W CZEKOLADOWYM MUSIE
Składniki :
ciasto :
ciasto :
nadzienie :
- 3 banany
- 120 ml słodkiej śmietany (18%)
- 120 g gorzkiej czekolady
- 16 g masła
- 20 g migdałów w płatkach
1. Składniki na ciasto siekam w misce łopatką, szybko zarabiam z dodatkiem wody. Robię kulę, rozwałkowuję na okrągły placek. Wykładam ciasto na formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Lekko dociskam boki, całość nakłuwam widelcem.
2. Wkładam do piekarnika na 200 stopni i piekę ok. 15 minut, aż będzie delikatnie złote.
3. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, wlewam śmietankę i podgrzewam. Dokładam czekoladę w kawałkach, rozpuszczam ją lekko, zdejmuję rondelek z ognia i dokładnie, cierpliwie mieszam, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wylewam ją na podpieczone ciasto, układam banany pokrojone w plasterki i wkładam do pieca na 25 minut. Po upływie tego czasu posypuję po wierzchu migdałami i piekę jeszcze 10 minut, aż migdały się przyrumienią.
VOILA ! BON APPETIT !
Mmm ,brzmi pysznie. Ciekawe jak wyglada w przekroju. Rozmarzyłem się ^^
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! banany i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń :D
OdpowiedzUsuńale smakowicie:) czekolada+banany mniam!
OdpowiedzUsuń