wtorek, 28 sierpnia 2012

Na pożegnanie wakacji .. babeczki owocowe !

W życiu każdego przychodzi ten niezwykle smutny moment, którym jest zakończenie wakacji. Nie jest on dla nikogo przyjemny, szczególnie dla uczniów. To oni najbardziej zdają sobie z sprawę z tego, co ich czeka. Ile miesięcy harówki, zakuwania po nocach, wiecznych sprawdzianów i pretensji .. Skończy się leżenie plackiem na słońcu, kąpiel w morzu, śniadanie o 14 (odwieczny dylemat - zjeść śniadanie czy poczekać 15 minut na obiad? ;)) beztroskie jedzenie słodyczy, oglądanie filmów z przyjaciółmi do nocy czy próby zrobienia czegoś na co niemasieczasu w roku szkolnym. Od 3 września popularne słowo 'niemamczasu', 'niechcemisie', wchodzi z powrotem do obiegu. Niektórzy wakacje pragną zakończyć hucznie. Imprezy podobne jak na rozpoczęcie, teraz jednak z nutką lekkiego żalu .. A niektórzy tak jak ja, wolą w kuchni ekscytować się swoim dziełem na pożegnanie wakacji i smakować ostatnie wakacyjne owoce ...

BABECZKI OWOCOWE
Składniki :
ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
bita śmietana :
  • 2 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 dag wiśni, brzoskwiń, ciemnych winogron, jeżyn, truskawek, kiwi lub innych miękkich owoców
  • 1 opakowanie jasnej galaretki (cytrynowej, ananasowej lub brzoskwiniowej)

1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

2. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Specjalnymi foremkami wykrawać babeczki. Wysmarowane tłuszczem foremki wylepiać ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 170 stopni C.

3. Babeczki wyjmować z foremek, póki są gorące. 

4. Przygotować galaretkę z połowy ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Przyrządzić bitą śmietanę : schłodzoną kremówkę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i jeszcze przez chwilę miksować. Babeczki napełnić bitą śmietaną i owocami, zalać tężejącą galaretką !

SMACZNEGO !

2 komentarze: