wtorek, 8 maja 2012

Mmmm .. placek karmelowy !

Mmmm ! Placek karmelowy ! To coś co lubimy najbardziej. Ten wygląda i smakuje znakomicie, nikt mu się nie oprze. Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale .. efekt jest niepowtarzalny ! Zachęcam wszystkich do spróbowania! :))

PLACEK KARMELOWY
Składniki : 
ciasto :
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
masa :
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 kostka margaryny
polewa : 
  • 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 2 paczki herbatników, 1/2 szklanki rumu

1. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym ( kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia.

2. Ciasto przełożyć do dużej, nieskiej, prostokątnej formy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

3. Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i zdjąć papier.

4. Przygotować masę : puszkę skondensowanego mleka wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godz.; ostudzić (czynność tę można wykonać poprzedniego dnia).

5. Margaryną utrzeć na puszysty krem, a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać.

6. Masę karmelową wyłożyć na upieczony wcześniej biszkopt.

7. Herbatniki maczać w rumie i układać na masie karmelowej.

8. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy z dwiema łyżkami wody. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO !!!

10 komentarzy:

  1. Wygląda faktycznie wspaniale! Porywam kawałek do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel, rum i czekolada - magiczne połączenie. Dodam sobie tę pozycję do mojej listy przysmaków, które muszę wypróbować. Czy jeśli użyję masła zamiast margaryny, to będzie jakaś wielka róznica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie, nie próbowałam, aczkolwiek lepiej smakuje z margaryną :D

      Usuń
  4. Mam pytanie, a gdzie jest ten karmel ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane wystarczająco 'karmelizuje' ! :D rówież pozdrawiam !

      Usuń