piątek, 4 maja 2012

Pyszne rogaliki.

Dzisiaj coś na słodko, dla osłody życia. Te przepyszne rogaliki powinny gościć na każdym stole, nie tylko od święta. Są wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty, na upały majowe, albo deszczowe popołudnia. Ich przepis nie jest trudny, a zachwycają smakiem jak nic innego. Doznania smakowe zależą od intencji kucharza, mogą to być powidła najróżniejszych smaków, albo kawałki czekolady. Zapraszam do wypróbowania bo są naprawdę przeeepyszne.

PYSZNE ROGALIKI
Składniki :
  • 50 dag mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • powidła lub kostki czekolady
  • cukier puder do dekoracji
1. Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.

2. Mąkę posiekać z margaryną, a następnie dolać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.

3. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe trójkąty.

4. Na każdy trójkąt położyć niewielką ilość powideł lub kostkę czekolady, a następnie zwinąć w rogaliki.

5. Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.

6. Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz