PYSZNE ROGALIKI
Składniki :
- 50 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- powidła lub kostki czekolady
- cukier puder do dekoracji
1. Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
2. Mąkę posiekać z margaryną, a następnie dolać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
3. Ciasto rozwałkować i pokroić na małe trójkąty.
4. Na każdy trójkąt położyć niewielką ilość powideł lub kostkę czekolady, a następnie zwinąć w rogaliki.
5. Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.
6. Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz