FALE DUNAJU
ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
krem :
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
do dekoracji :
- polewa czekoladowa
1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, Nie przerywając ucierania, dodawać żółtka po jednym ( kolejne wówczas gdy poprzednie połączy się z masą), a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito ( po łyżce)
2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
3. Formę do pieczenia posmarować margaryną(masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do formy.
5. Do drugiej części ciasta dodać kakao roztarte z mlekiem. Nałożyć jasne ciasto.
6. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki, wciskając je delikatnie w ciasto.
7. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
8. Przygotować krem karpatkowy według przepisu podanego na opakowaniu; wyłożyć na ciasto. Polać polewą czekoladową.
Przypominam o możliwości przesyłania mi na adres e-mail : piecsmakow.blogspot@gmail.com inspiracji, pomysłów na kolejne wypieki. Zachęcam !
Wygląda faktycznie pięknie! I tak elegancko!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne te fale:)
OdpowiedzUsuńpiekne :)
OdpowiedzUsuńNo no wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ta biała pierzynka z czekoladą : )
OdpowiedzUsuń