środa, 2 maja 2012

Muffinki kokosowe z jabłkami i marchewką

Ostatnio tak często piekę coś z marchewką, że aż sama sobie nie mogę się nadziwić. Mieliśmy z bananami i cynamonem, teraz postanowiłam jeszcze bardziej zaeksperymentować i spróbować kokosu z jabłkami i marchewką. Zastrzegam, że powinny być najważniejszym punktem majówki. Jeżeli je zrobicie zagwarantuję wam, że majówka będzie niezwykle udana. Muszę wam powiedzieć, że są cudne, smakują i wyglądają jak prawdziwe rarytasy 'dla szlachty' ;-)

MUFFINKI KOKOSOWE Z JABŁKAMI I MARCHEWKĄ

Składniki : 
  • 60 g masła
  • duże jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić.

2. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Marchewki umyć i obrać. Jabłko i marchewki utrzeć na tarce z dużymi oczkami.

3. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. 

4. Jajka wymieszać z płynnym masłem i mlekiem. Obie masy połączyć, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Dodać jabłko, marchewkę i wiórki kokosowe. 

5. Foremki napełnić ciastem. Piec ok. 25 min na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można ozdobić je lukrem i wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz