MUFFINKI KOKOSOWE Z JABŁKAMI I MARCHEWKĄ
Składniki :
- 60 g masła
- duże jabłko
- 2 średnie marchewki
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić.
2. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Marchewki umyć i obrać. Jabłko i marchewki utrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
4. Jajka wymieszać z płynnym masłem i mlekiem. Obie masy połączyć, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Dodać jabłko, marchewkę i wiórki kokosowe.
5. Foremki napełnić ciastem. Piec ok. 25 min na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można ozdobić je lukrem i wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz