czwartek, 26 kwietnia 2012

Muffinki marchewkowe z bananami i cynamonem

Pomyślałam, że jak siedzimy już w muffinkach, to fajnie dla odmiany zrobić takie, które nie do końca są słodkie. Ale mimo wszystko pyszne. To takie połączenie dla tych, którzy nie lubią, lub nie chcą się obżerać, wolą się zdrowo odżywiać, a kochają ten 'wynalazek kulinarny XXI wieku' ;-) i dla tych, dla których inne są zbyt słodkie :D

MUFFINKI MARCHEWKOWE Z BANANAMI I CYNAMONEM
Składniki :
  • 60 g masła
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól 
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany
  • 2 średnie marchewki
  • mały banan
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i ostudzić. 

2. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepane ze śmietaną jajka połączyć z roztopionym masłem, następnie całość dodać do masy mącznej i mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne.


3. Marchewki umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Banan obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać ze startą marchewką i dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

4. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i ostudzić.

2 komentarze:

  1. Myślałam o połączeniu marchewki z bananem:) Na pewno powstaje coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale muszą być pyszne i wilgotne przez banana! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń