PETITS FOURS Z MAKIEM I CYTRYNĄ
Składniki :
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek soku cytrynowego
- 75 ml mleka
- 2 łyżki mielonego maku
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 250 g cukru pudru
- barwnik spożywczy
- sól
1. Piekarnik nagrzać do 180° C.
2. Mało z cukrem utrzeć na pianę, dodać jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do masy jajeczne dodawać na przemian masę mączną i mleko. Dodać mak i skórkę cytrynową.
3. Piec 15-25 min.
4. Cukier puder z sokiem cytrynowym utrzeć na gęsty lukier, posmarować nim muffinki. Na środku nałożyć kroplę barwnika spożywczego (fajnie wygląda z barwnikiem niebieskim) i wykonać dekorację ( kwiatek, zawijasek - wytwory waszej wyobraźni).
I poczęstować rodzinę podczas świętowania Wielkanocy !!!
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz