czwartek, 5 kwietnia 2012

Petit four

Dzisiaj piękny, słoneczny dzień. Zupełnie inaczej niż wczoraj. Znacie to uczucie kiedy budzą was pierwsze promienie słońca delikatnie wpadające przez okno ? Od razu czujesz, że masz po co żyć i wstajesz z wielką dawką energii. Taaaak, to niezapomniane uczucie. A na osłodę dzisiaj przepis na Petits Fours. Co to w ogóle jest petit four ? Nazwa wywodzi się z języka francuskiego ( wiecie co? Francuski jest genialny, uczę się go od 3 lat i jest magnifique !) i oznacza małe słodycze, które są spożywane na końcu posiłku, czasami mogą być też podawane jako deser. A specjalnie dla was, przepis na osłodę życia i przeżycie wyjątkowych chwil.

PETITS FOURS Z MAKIEM I CYTRYNĄ

Składniki : 
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek soku cytrynowego
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki mielonego maku
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  • sól
1. Piekarnik nagrzać do 180° C.

2. Mało z cukrem utrzeć na pianę, dodać jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do masy jajeczne dodawać na przemian masę mączną i mleko. Dodać mak i skórkę cytrynową.

3. Piec 15-25 min.

4. Cukier puder z sokiem cytrynowym utrzeć na gęsty lukier, posmarować nim muffinki. Na środku nałożyć kroplę barwnika spożywczego (fajnie wygląda z barwnikiem niebieskim) i wykonać dekorację ( kwiatek, zawijasek - wytwory waszej wyobraźni).


I poczęstować rodzinę podczas świętowania Wielkanocy !!!

Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz