TORCIKI JOGURTOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Składniki :
- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 5 łyżek oleju
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 100 ml soku pomarańczowego
- łyżka likieru pomarańczowego, np. Grand Marnier
- 100 g cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy.
Przepis na 24 sztuki
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
2. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do roztrzepanego jajka dodać cukier, olej, jogurt, sok pomarańczowy i likier. Masę jajeczną mieszać z masą mączną tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
3. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec muffinki na środkowej półce piekarnika 15-20 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Ostrożnie wyjąć muffinki z foremek i ostudzić.
4. Cukier puder wymieszać z łyżką wody i dodać barwnik spożywczy. Posmarować muffinki lukrem,można je także udekorować kwiatkami z cukru i posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego !!!
prześliczne!
OdpowiedzUsuńA jak świetnie smakują !!!
Usuń