Jak już więc jesteśmy w słodkościach, w moich przepisach nie może zabraknąć tradycyjnego polskiego ciasta. Chodzi oczywiście o sernik. Ten jednak, którego przepis za chwilę wam zdradzę jest nietypowy. Osobiście go uwielbiam i uważam za najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jest trudny w przygotowaniu, a idealny na ' słodkie popołudnia'. Zachęcam do zrobienia i skosztowania - jest naprawdę nieziemski. (zdjęcie nie jest wysokiej jakości, ale myślę, że najważniejsze, że sernik z rosą widać ;-))
SERNIK Z ROSĄ
Składniki :
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 15 dag margaryny (polecam KASIĘ)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową :
- 1 kg mielonego białego sera półtłustego
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Na pianę :
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagnieść ciasto.
2. Prostokątną formę posmarować margaryną i wylepić ciastem, formując także wysokie boki.
3. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser przetarty przez sito, a następnie budyń, mleko, olej i skórkę pomarańczową. Składniki bardzo dokładnie wymieszać (można zmiksować) i wylać masę serową na ciasto. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190°C.
4. Ubić białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150°C i zapiekać do czasu aż białko lekko zbrązowieje (15-20 minut).
SMACZNEGO !!!
Uwielbiam serniki! Takiego nie robiłam i nie jadłam, czas to nadrobić! Twoój wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTo prawda, wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej !!
Usuń