środa, 25 kwietnia 2012

Sernik z rosą

Jak już więc jesteśmy w słodkościach, w moich przepisach nie może zabraknąć tradycyjnego polskiego ciasta. Chodzi oczywiście o sernik. Ten jednak, którego przepis za chwilę wam zdradzę jest nietypowy. Osobiście go uwielbiam i uważam za najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jest trudny w przygotowaniu, a idealny na ' słodkie popołudnia'. Zachęcam do zrobienia i skosztowania - jest naprawdę nieziemski. (zdjęcie nie jest wysokiej jakości, ale myślę, że najważniejsze, że sernik z rosą widać ;-))

SERNIK Z ROSĄ
Składniki : 
Na ciasto : 
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag margaryny (polecam KASIĘ)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową :
  • 1 kg mielonego białego sera półtłustego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Na pianę :
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagnieść ciasto.

2. Prostokątną formę posmarować margaryną i wylepić ciastem, formując także wysokie boki.

3. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser przetarty przez sito, a następnie budyń, mleko, olej i skórkę pomarańczową. Składniki bardzo dokładnie wymieszać (można zmiksować) i wylać masę serową na ciasto. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190°C.

4. Ubić białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150°C i zapiekać do czasu aż białko lekko zbrązowieje (15-20 minut).

SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki! Takiego nie robiłam i nie jadłam, czas to nadrobić! Twoój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej !!

      Usuń