Dzisiaj, specjalnie dla was, uwielbiane przez tych i małych, i dużych popularne amerykańskie ciasteczka. Powinny zawsze znaleźć się na stole w czasie wizyty gości, z różnymi wariacjami i smacznymi dodatkami. Zaletą tych ciasteczek jest fakt, że można do nich dodać wszystko począwszy od czekolady, skończywszy na płatkach owsianych. Wszystko zależy od gustu kucharza i domowników :) Polecam wam przepis, jest dość prosty w przygotowaniu, aczkolwiek trzeba pilnować ciasteczek ponieważ łatwo się przypalają. Z 1 porcji wychodzi około 15 ciasteczek, jednak wszystko zależy od wielkości, jaką chcemy uformować. Mogą być minicookies, lub cookies olbrzymy, jak kto woli. Przygotowując taką słodką przekąskę dzieciom, polecam kupić 2 paczki m&m's lub batonów i pokruszyć. Jak już powiedziałam, wszystko zależy od gustów smakowych. Zapraszam do wypróbowania !
CHOCOLATE COOKIES
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki
- 1 duże jajko ( lub ewentualnie 2 małe jajka)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 aromat waniliowy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 kostki masła ( może być rozpuszczone)
- opakowanie kółeczek czekoladowych, średnio pokruszona czekolada (mleczna lub gorzka), 2 opakowania m&m's
1. Do miski wsypujemy najpierw suche składniki i starannie mieszamy.
2. Do masy dodajemy jajko, roztopione masło i aromat waniliowy i wszystko mieszamy na średnio gęstą konsystencję. Dodajemy kółeczka czekoladowe lub czekoladę.
3. Na dużą blachę nakładamy ciasto formując ciasteczka, zgodnie z naszym uznaniem. Jeśli wybraliśmy jako dodatek m&m's, należy nałożyć je na ciasteczka teraz, średnio po 4 na jedno.
4. Wstawiamy do piekarnika na 180°C. Na około 8 minut. Trzeba pilnować ciasteczek, ponieważ łatwo się przypalają.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz