Składniki :
- 2 duże gruszki
- 250 g mąki
- 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- jajko
- 110 g cukru
- 80 ml oleju
- 200 g maślanki
- 125 ml soku gruszkowego
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek pokroić na małe kawałki.
2. Mąkę wymieszać z gruszkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do lekko roztrzepanego jajka dodać 80 g cukru, olej, maślankę i sok gruszkowy. Całość starannie wymieszać. Następnie połączyć z masą mączną za pomocą trzepaczki lub łyżki, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.
3. Formy wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku na środkowej półce na złotobrązowy kolor około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem. Odstawić na 5 minut. Muffinki wyjąć z formy i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz