czwartek, 5 kwietnia 2012

Gruszki i orzechy włoskie. Dla ambitnych.

Wpadłam jeszcze na pomysł z mojej domowej książki kulinarnej, aby podać Wam przepis na muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi. Są naprawdę przepyszne, a kwestia ich smaku ukryta jest z dobrze i smacznie dobranych orzechach. Zapraszam do wypróbowania !

MUFFINKI GRUSZKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki :
  • 2 duże gruszki
  • 250 g mąki
  • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 110 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • 125 ml soku gruszkowego
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek pokroić na małe kawałki.

2. Mąkę wymieszać z gruszkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do lekko roztrzepanego jajka dodać 80 g cukru, olej, maślankę i sok gruszkowy. Całość starannie wymieszać. Następnie połączyć z masą mączną za pomocą trzepaczki lub łyżki, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.

3. Formy wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku na środkowej półce na złotobrązowy kolor około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem. Odstawić na 5 minut. Muffinki wyjąć z formy i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz